Avatar Sport

Vaak hebben jongeren nood aan wat rust, de batterijen even opladen, geen prikkels van buitenaf. Zeker als je opgroeit in de grootstad Brussel. Jongeren verleggen ook graag hun grenzen, hebben wat uitdagingen nodig. Met Avatar Sport heeft D’Broej Centrum West zijn eigen bivakplek om jongeren mee naartoe te nemen én hen avontuurlijke sporten te laten verkennen. En dat zonder dat het hen een fortuin kost. Die natuurlijke omgeving faciliteert het ervaringsleren en haalt jongeren uit hun comfortzone. En veel ruimte om je als jongere eens goed uit te rekken – letterlijk en figuurlijk. Op Avatar is geen elektriciteit en geen GSM-bereik. Maar wel een droog toilet en woudlopers keuken. En ja, het is al die Brusselaars altijd al gelukt om een vuurtje aan te maken!

De bezieler en oprichter

Avatar bestaat sinds de lente van 2016. Dat was het jaar waarin Frank Isenborghs, jeugdwerker bij D’Broej, zijn opleiding orthopedagogie koppelde aan een terrein tussen Aarschot en Diest, naast de Demer. Frank: “Ik had mijn eindwerk geschreven rond avontuurlijk sporten bij wat toen nog ‘probleemjongeren’ genoemd werden, een beklijvende stageopdracht bij vzw Nature in het jaar 1998.” Ik wilde avontuurlijke buitensporten laagdrempelig en betaalbaar maken voor alle Brusselse jongeren. Vaak zijn avontuurlijke buitensportorganisaties in de Ardennen zeer kostelijk en minder toegankelijk voor onze jongeren En dat terrein in Aarschot was ideaal om mee te starten, niet te ver maar wel voldoende afgelegen, bereikbaar met de fiets en veel open ruimte en natuur in de onmiddellijke omgeving. Het moest wel stevig onder handen nemen want het was dertig jaar lang beetje bij beetje verwilderd. “

Frank: “We begonnen erg basic, met enkele kleine tenten en een plek om een vuurtje te maken. Ik deed dat samen dat met Adil en Momo, twee jonge vrijwilligers die er nu nog altijd bij zijn om groepen te begeleiden. We hebben het terrein laten groeien op basis van de input van jongeren en onze eigen ervaringen. Na elke activiteit vroegen we wat we de volgende keer beter zouden kunnen doen: mountainbiken, klimmen, kajakken… Al heeft het toeval ook wel wat geholpen. Zo kon ik voor een goed prijsje een paintballset kopen in Leuven, had een goede vriend in Saint Hubert een stacaravan op overschot of stonden er op Centrum West bakken van lege flessen na een feestje en bedacht ik: ideaal om te bakstapelen - dus die kregen een plek op Avatar.”

De naam Avatar(sport) zelf is er trouwens ook gekomen na een brainstorm met de jongeren. Het is universeel, begrijpelijk in verschillende talen én een bekend begrip bij jongeren, van de film en games. Ideaal dus om de 4 natuurelementen voor te stellen aan de hand van spannende en groepsdynamische uitdagingen.

Alles is een uitnodiging

Alles wat we doen – of het nu gaat over bak stapelen, een trust fall, de Demer afvaren op een zelfgemaakt vlot of een hoogteparcours afleggen – is een uitnodiging. Jongeren worden nooit verplicht om iets te doen, ze beslissen zelf wat ze doen én hoe ver ze hierin gaan. Onze rol is enkel die van fadilitator. Dat maakt ook deel uit van het ervaringsleren. Verder staat communicatie en samenwerken centraal, niet de competitie op zich. Want iedereen is goed in iets anders: de ene is sportiever en leeft zich volledig uit tijdens het mountainbiken, een andere kan zich goed concentreren bij het ontwerpen van een vlot, een derde houdt de groep bijeen met humor enzovoort. En na de activiteit volgt altijd een uitnodiging om na te denken over wat de dag of het weekend met je gedaan heeft, welke ervaringen indruk gemaakt hebben, op welk moment je een grens verlegt hebt of op de rem ging staan.

Voor jongeren, door jongeren

Vanuit Avatarsport bieden we jongeren de mogelijkheid om mee te draaien als vrijwilliger en begeleider. Vanaf 16 jaar kunnen ze aansluiten in ons team, zowel meisjes als jongens. Ze volgen eerst een animatorcursus en krijgen vervolgens specifieke en noodzakelijke bijscholingen rond oa touwtechnieken, sjorren, fietsmechanica, kajak, oriëntatie, woudloperskeuken, ….De jongeren gaan later zelf groepen ontvangen op het terrein en hen begeleiden tijdens de dag of weekends. Het team van vrijwilligers dat Frank coacht staat garant voor een mooie toekomst van Avatar.

Open voor iedereen

In de beginjaren van Avatar, trokken we er vooral naartoe met jongeren van Centrum West, deelwerking van D’Broej. Geleidelijk aan kwamen ook jongeren van andere jeugdwerkingen van D’Broej er een weekend proeven van het avontuur en de back-to-basics van Avatar. Ook steeds meer scholen, waar goed mee wordt samengewerkt, hebben ook de weg naar Avatar gevonden. Zo is de mobiele speleobox er gekomen dankzij de leerlingen houtbewerking van Don Bosco Halle. In ruil komen ze enkele  sportdagen doorbrengen bij ons. Maar eigenlijk zijn alle Brusselse jongeren hier welkom. “Ons doel is niet om nog meer activiteiten te ontplooien, want dat evenwicht zit nu goed, maar wel om nog meer jongeren te bereiken. Dat kan nu ook omdat we volop ingezet hebben op de vorming van vrijwilligers."

Meer info

avatarsport.org en avatarsport on facebook en op instagram
Of bel Frank Isenborghs op 0486 351 141