Fins onderwijsmodel
In september 2015 ging een groep jonge Brusselaars op reis naar de Finse hoofdstad Helsinki en omstreken. Hun missie? Van dichtbij bekijken hoe het zo geroemde onderwijsmodel er werkt.
Het Finse onderwijs staat wereldwijd bekend als een voorbeeld. Naar school gaan is er echt gratis. Elitescholen bestaan er niet, gettoscholen ook niet. Wat je sociale afkomst ook is, leerlingen hebben er gelijke kansen. En vooral: een jaartje overdoen bestaat in Finse scholen (bijna) niet. Finland staat dan ook al jaren in de top drie van de internationale PISA-studies die het onderwijs over de hele wereld vergelijken.
Negen jongeren van jeugdhuis Chicago (D’Broej), een jeugdwerking in hartje Brussel die openstaat voor jongeren uit door armoede getroffen volkswijken, trokken naar Finland. Ze spraken er met onderwijsspecialisten, met de vakbond en met studenten en ze verbleven vier dagen in een Finse school. Deze jongeren beleven de ongelijkheid in de Brusselse scholen dikwijls van heel dichtbij. Sinds drie jaar werken ze rond deze problematiek in het onderwijs, ze moesten en zouden het befaamde Finse systeem van dichterbij bekijken.