Trekkings en Avontuur

De jeugdhuizen van D’Broej zetten op regelmatige basis trekkings op. Met een groep jongeren gaan we dan de bergen of de bossen in. Fysieke uitdaging en het avontuur spelen daarbij een centrale rol. Met wandeltochten beogen we vooral ervaringsgericht leren. Tijdens de tochten leren jongeren hun eigen grenzen kennen, respecteren en eventueel verleggen. We maken tijd voor reflectie en debat over de moeilijkheden die ze onderweg tegengekomen zijn – zowel tijdens de zopas afgelegde trektocht als in hun leven in het algemeen. De jeugdwerkers van D’Broej begeleiden hen daarbij op een professionele manier.

Jongeren verlaten hun comfortzone - letterlijk: hun wijk, Brussel, figuurlijk: hun gewoontes en patronen. In de natuur worden ze met zichzelf geconfronteerd: met hun sterktes en hun zwaktes. Voor jongeren die vast gelopen zijn – op school, in hun zoektocht naar werk, in hun band met de maatschappij… kan een time-out in de natuur, en in de bergen in het bijzonder, een déclic ontketenen.

“Wanneer we gaan stappen, enkele treinhaltes van de hoofdstad verwijderd, zie ik wat er van hun jonge schouders glijdt aan dagelijkse stress. Ze lijken wel te transformeren, onderweg, in de natuur. De toon van de gesprekken wordt minder hard, de stappen lichter en de gezichten zachter.”
B., coördinator

“Alleen jijzelf kan de top bereiken, niet op de rug van een ander of in een auto… Maar je hebt ook veel steun aan de groep, ze helpen je in moeilijke momenten en er is een gezamenlijk doel: De top halen. In Brussel is het vaak ieder voor zich.”
M., deelnemer, 22 jaar
 

«Après une sortie tu dois t'exprimer en groupe, mais émotionnellement. Tu dois d'abord t'exprimer avec un mot: 'difficile', 'merveilleux', 'souffrance',... et puis chacun creuse pour voir comment il pensait ça. Plus tu es fatigué, plus tu oses parler dans les réunions de groupe. Tu n'as plus les mécanismes de défenses qui vont te bloquer.»
A. , deelnemer

De afgelopen jaren namen een honderdtal jongeren deel aan verschillende trekkings van D’Broej: in de Ardennen, de Vogezen, de Alpen en de Pyreneeën. We werkten ook al samen met ART2WORK.

De VRT maakte de televisieserie "Naar de Top" over een van de trektochten met D'BROEJ-jongeren. In november 2021 gingen twee journalisten van BRUZZ mee op time-out met een groep jongeren van Peterbos. De reportages zijn in de loop van 2022 te zien op bruzz.be

Voor meer info mail of bel je Caroline Van Kerckhoven: caroline.van.kerckhoven(at)dbroej.be en 0498 49 18 93.