“GEWELD LOST NIETS OP”

“Geweld lost niets op. Je frustraties op een gewelddadige manier uiten, leidt tot niets. En nadenken voor je handelt, dat kan je echt wel leren.” Dat besluit Alex Kapczuk (21) na zijn deelname aan de Week rond Vrede en Geweldloos Verzet in Grenoble. Alex heeft een woelige jeugd achter zich. Samen met drie andere jongeren van Centrum West was hij uitgenodigd in Grenoble in Frankrijk. Die locatie is niet toevallig: in Grenoble is er regelmatig bruut geweld op straat, nemen gangsterbendes het tegen elkaar op en is er veel drugshandel.

MOLENBEEK MEETS GRENOBLE
Tijdens de Week rond Vrede en Geweldloos verzet in Grenoble nodigden het plaatselijke jeugdhuis 4 jongeren van Centrum West in Molenbeek uit. Ze namen er deel aan workshops en debatten over die thema’s en ontmoetten er massa’s andere jongeren van verschillende plaatselijke verenigingen. Het lokale jeugdhuis Robert Desnos et l’Associa’Jeunes waren hun gastheren.

Naser Salissou (19) woont in de Versailles-wijk in Neder-Over-Heembeek en maakte een film over zijn wijk. Daarvoor werkte hij samen met de jongeren uit zijn wijk en met een man die momenteel een enkelband draagt. Naser: “Het feit dat hij mee mocht werken aan de film, heeft hem echt een boost gegeven. Ik geloof nu nog meer dan voordien dat mensen, ook al zijn ze stevig op het verkeerde pad, kunnen veranderen." De film Les Bourbons van Naser gaat eind november in avant-première in Cinéma Galeries. U hoort nog van hem! Naser: "Het deed goed om in Grenoble jongeren in een gelijkaardige situatie te ontmoeten.”

Alex: “En ook om te kunnen vergelijken. Want in de cité van Grenoble is de politie érg repressief. En de jeugdhuizen daar kunnen niet als intermediair optreden tussen de autoriteiten en de jongeren. Dat doet ons ook beseffen dat we hier veel kansen krijgen: ik zit in het hoger onderwijs nu en krijg de steun van mijn ouders.” 

GRENOBLE MEETS MOLENBEEK
De jongeren en jeugdwerkers van Centrum West zijn vastberaden om de banden met de jongeren aan Grenoble te onderhouden. Aan de recentste workshop rap en hiphop van Centrum West hebben alvast 4 jongeren uit Grenoble deelgenomen. Alex: “We zouden ook graag samen een stripverhaal maken op basis van anekdotes uit beide wijken. Ons dagelijks leven vastleggen in strip.”

GROEP IMPACT
Naser en Alex maken ook deel uit van groep Impact, een jongerencollectief van 15 jongens en meisjes dat jongeren uit verschillende Brusselse wijken wil samenbrengen. Ze komen 2 keer per maand samen en plannen zowel artistieke vormingen, humanitaire acties als ontspanningsactiviteiten op te zetten. Impact bestaat nog geen jaar, maar hun lat ligt hoog. En rode draad door al de initiatieven van Impact is ‘andere mensen helpen’ en de eigen buurt leefbaarder maken door acties van de jongeren zelf.


Deze internationale uitwisseling werd voor een groot deel gefinancierd door Echirolles, een voorstad van Grenoble. Sinds 2016 werkt Centrum West aan een strategisch partnership met Grenoble.