Alle kinderen van JH Chicago artiest!

Rond de tafel van JH Chicago zitten tien kinderen. Een ervan toont de anderen hoe je een blad papier kan laten knallen. Minutieus vouwt hij het blad, dan trekt hij aan een van de hoeken. Het blad vliegt door de kamer. Patat! Applaus. Hebben de kinderen van Jeugdwerking Chicago het crea-atelier gekaapt? Ja en neen…
 


“De jongen die nu aan de anderen toont hoe hij zijn papier laat knallen, was vorige week eigenlijk een beetje stoorzender in het atelier”, vertelt kunstenaar en begeleider Jan Gordts. “Vorige week hebben we getekend en geschilderd en hij bleef maar klappers afschieten. Vervelend en niet goed voor de concentratie van de groep, dat geluid van een voetzoeker. Dus hebben we hem nu gevraagd om ons te tonen hoe hij ’t doet en zetten we ineens een atelier op rond geluiden creëren met papier. Ik knip een blad in reepjes en laat dat wapperen, iemand anders maakt een harmonica, nog iemand rolt een blad op tot een drumstick… En onze knallerman is helemaal mee met de activiteit vandaag”

“Zo werken we altijd bij MUS-E. We stimuleren de creativiteit van de kinderen maar observeren ook goed wat zij aanbrengen. En dan bouwen we daar op verder. “Het feit dat er niet echt een plan is, is eigenlijk het plan”, vult Sandra Verkaart aan. Zij is het tweede lid van het kunstenaarsduo dat de kinderen meeneemt op artistiek avontuur.

De ambitie van Chicago en MUS-E is om al spelend verschillende activiteiten te doen die de kinderen hun verbeelding prikkelt. Chicago’s jeugdwerker Tjerk Feenstra Kuiper: “We vertrekken vanuit hun leefwereld. Uiteraard zijn er in zo’n groep kinderen altijd veel verschillende karakters en temperamenten: de ene is al mondiger dan de andere, de ene houdt van beweging, terwijl de andere zich intens kan concentreren, sommigen zijn geboeid door geluiden, anderen zijn meer visueel ingesteld.” Sandra Verkaart: “Net daarom bieden we hen een palet van mogelijkheden aan om zich uit te drukken: video, tekenen, schilderen, geluid maken, opnemen en vervormen”. Deze samenwerking tussen MUS-E, Jeugdhuis Chicago, Basisschool De Kleurdoos, Brede School Buiten de Lijntjes, IBO De Buiteling is een win-win voor alle partners.

En vooral voor de kinderen, want die kunnen nu niet alleen bootjes en vliegtuigen plooien, maar ook knallertjes.

MUS-E krijgt financiële steun van het Fonds Baillet Latour.