Attest Animator in het Jeugdwerk via Chambéry en Groep INTRO

De jongeren van Chambéry krijgen al een tijdje de mogelijkheid om een opleiding tot monitor te volgen. Nu zet Chambéry de kers op de taart en kunnen ze via Groep INTRO op het einde van zo’n traject een Attest Animator in het Jeugdwerk afleveren. Groep INTRO wil Chambéry’s aanpak van ervaringsgericht leren niet alleen valoriseren maar ook overbrengen naar andere werkingen.

Coördinator Zoë De Paepe: “Onze aanpak is gebaseerd op ervaringsgericht leren. De jongeren staan vanaf het begin op het terrein, tussen de kinderen. En dat in begeleide en veilige omgeving, want de vaste equipe is er altijd bij om bij te sturen, te omkaderen.”

Die veilige omgeving is essentieel. Sommige jongeren worden immers niet bereikt door het bestaande aanbod animatorenopleidingen van bijvoorbeeld VDS, Kazou, Scouts of Chiro. Voor een deel van de jongeren dat bij Chambéry over de vloer komt, volstaat het niet om hen toe te leiden tot die organisaties. Er zijn te veel ongekende factoren voor hen, ze haken snel weer af. Daarom bieden we hen een veilige context waarin ze zich kunnen ontplooien: in een omgeving die hen vertrouwd is, met andere kandidaat-animatoren die ze kennen, met begeleiders die hen ook kennen. In die mega-veilige omgeving kunnen ze de theorie uittesten die ze geleerd hebben.

Zo gaat een groep van 16 jongeren op MiniMoni kamp. Ze krijgen twee volle dagen vorming, waarna ze activiteiten ontwikkelen en uitproberen met de kinderen van het eerste, tweede en derde leerjaar. Bedoeling is dat de jongeren achteraf ook op andere plekken stage lopen en zo hun horizon verbreden.