Boksclub BBA uit Brussel haalt medailles
Boksclub BBA uit hartje Brussel scheert hoge toppen op kampioenschappen.
Op het Belgisch boks-kampioenschap dit jaar behaalden de jongeren van boksclub BBA uit Brussel verschillende medailles. Voor de wijkgerichte club is dit geen toeval, maar het resultaat van jarenlang – hard ! - werk door hun jongeren.
10 jaar lang bestaat BBA al in hartje Brussel. Diep geworteld in (volgens sommigen) de “moeilijke wijken” van de hoofdstad. In de bokswereld betekent 10 jaar niet veel. Toch behaalden ze op het Belgisch kampioenschap verschillende medailles. “We hebben de Belgische bokswereld met verstomming geslagen”, zegt Mohammed Idrissi, de trainer van de competitie-groep min-17-jarigen bij BBA. Ze hebben een jaar hard gewerkt om op het einde een paar mooie prijzen binnen te halen.
“We kunnen boksen op hoog niveau”
Idrissi vertelt: “Dit was het jaar van de doorbraak en bevestiging. Een belangrijk moment voor onze jongeren was de stage in Zwitserland. We gingen erheen met jongeren die nog niet veel wedstrijdervaring hadden. Maar tijdens de trainingen tegen de Zwitsers zagen we onmiddellijk dat het goed zat. We bezochten er elite-zalen waarvan we onder de indruk waren. Zalen met alles erop en eraan, “le grand luxe”. Maar het waren onze ketten uit Brussel die de matchen wonnen.
Onze jongeren kwamen met meer zelfvertrouwen terug naar Brussel. We hadden gemerkt dat we niet moesten onderdoen voor de bokser van hoog niveau.”
“Boks is een nobele sport”, zegt Idrissi. “Het zorgt voor spektakel in de ring. Het is ritme en dans. Bij BBA beoefenen we de educatieve boks, we benadrukken techniek en verdediging. Vergeet rondspattend bloed en toegetakelde gezichten - boks is veel meer dan dat: we leren de jongeren dat ze zich moeten leren beheersen. Wanneer de woede opkomt, wanneer je ertegenaan wilt gaan en slaan, komt het eropaan je te beheersen en te controleren. Je zoekt contact met de tegenstander, je wil winnen, maar dat is alleen mogelijk als je jezelf goed kent. Tijdens de trainingen duwen we jongeren “over de rand”, we willen dat ze zichzelf overtreffen. Dat zorgt al eens voor gezeur en gevloek, maar op het einde zijn de jonge boksers altijd blij dat ze hun grenzen hebben kunnen verleggen.”
Idrissi vertelt over het feit dat ze tijdens de Kerst en de Paasvakantie ook veel naar Allée du Kaai aan het kanaal gingen (een “spontane actie zone aan het kanaal voor de mens en zijn vriend uit de buurt en de stad”). “Op die manier was ik zeker dat de jongeren niet de hele dag in hun bed bleven liggen”, lacht Mohamed. “Maar er is natuurlijk méér dan dat. Ik vind het belangrijk dat ze een beeld krijgen van wat werk is, dat er meer is dan de sport. In probeer de jongeren te motiveren om ook mee te bouwen aan het project van Allée du Kaai: een plek waar veel Brusselaars mooie dingen kunnen beleven. Om hun deelname aan een internationale uitwisseling te “verdienen”, vond ik dat jongeren ook de handen uit de mouwen moesten steken. In het leven krijg je niet alles gratis, toch ?”
Toegelaten worden tot de groep “competitie-boksers” is het doel van meer dan een bokser bij BBA. Daarvoor willen sommigen die extra inspanning doen. “Vorig jaar is een jongen méér dan 20 kilo afgevallen om tot aan het competitiegewicht te geraken. Als een gast van 16 jaar dàt kan, toont hij ons dat hij over de wilskracht beschikt om het ver te brengen. Voor de trainers was dat het laatste bewijs dat hij mocht toetreden tot de groep. Dit jaar bestond onze competitie-groep uit een tiental gasten, en daar komen volgend jaar een 6-tal jongeren bij. Op die manier blijven we groeien. Ik ben ervan overtuigd dat we volgend jaar terug zullen verbazen !”.