Fevzi Koyuncu aan Greta Thunberg: Doe zo voort!

Fevzi Koyuncu is vrijwilliger bij jeugdwerking Miks. Hij gaat ook vandaag spijbelen voor het klimaat. Mocht Fevzi vandaag Greta Thunberg kunnen ontmoeten zal hij haar aanmoedigen om door te zetten én in de politiek te gaan. "Maar laten we beginnen bij onszelf en in de stad". 

Beginnen in de stad. En bij jezelf
Fevzi liep al een paar keer mee in de klimaatmarsen in Brussel. "Wij, de jongeren, willen verder kunnen leven op deze planeet. Ik wil graag dat het klimaat eindelijk de nummer 1 prioriteit wordt van de politiek. In de hele wereld. maar laten we in de stad beginnen."

Zefl doet Fevzi al zijn verplaatsingen te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. "En ja, ik zal ooit wel proberen mijn rijbewijs te halen, maar dan ga ik met mate auto rijden. Nu al rijd ik ook al zo weinig mogelijk mee met iemand. Ik heb een vriendin in Brussegem en mijn vader wil me daar gerust naartoe brengen met de auto, maar ik ga liever met de fiets. 

Ik heb ook de gewoonte om vuil dat op straat ligt op te rapen. Ik doe dat nu bijna onbewust. En ik neem een brooddoos mee naar school, vul mijn drinkbus met kraantjeswater, geen flessenwater.

De milieugroep op school. Mag het iets meer zijn?
Fevzi gaat naar school in het Sint-Pieterscollege in Jette. De leerlingen mogen naar de klimaatmars gaan op donderdagen, maar moeten wel het eerste lesuur de les volgen. Daarna kunnen ze de school verlaten als ze toestemming hebben van hun ouders. Na de klimaatmars worden ze in de namiddag terug op school verwacht. Wie ging klimaatspijbelen, moet achteraf een taak maken: een tekst schrijven over het klimaat.

"Het is wel goed dat we op school de vrijheid krijgen om mee te gaan betogen. Er is ook een milieugroep samengesteld uit leraren en leerlingen. Maar van mij mag het inhoudelijk gerust iets meer zijn. Ikzelf ben vooral milieubewust geworden omdat een aantal van mijn vrienden er fel mee bezig waren. Het leeft echt rondom mij."

"Je kan ook aan jonge kinderen al een paar concrete dingen aanleren. Als we bij Miks op kamp gaan naar zee bijvoorbeeld, dan laten we alle kinderen 10 stukjes vuilnis of papier oprapen op het strand. Zo kan je het onderwerp aansnijden."