Overkop Brussel: niets moet, veel kan.

“We zijn nog maar zes maanden officieel bezig en er zijn al veel habitués. De mond-aan-mond reclame doet zijn werk”, zegt Artan Adra . Samir Achlauchi : “Er zijn inderdaad al wat anciens¸ maar ook veel nieuwe jongeren die regelmatig afkomen. Het doet veel jongeren duidelijk deugd om eenvoudigweg buiten te komen en samen te zijn. Zonder dat iets móet”
 

“Niets moet, veel kan.” Is dan ook een van de pijlers van Overkop Brussel, dat onder de vleugels van D’Broej uitvalsbasissen heeft in Schaarbeek en Molenbeek. Artan en Samir noemen zichzelf leaders bij Overkop Brussel. Ze zijn zelf jong - en dus een heel toegankelijk aanspreekpunt voor andere Brusselse jongeren. En zo zijn er nu een tiental, van die ambassadeurs die al verantwoordelijkheden dragen binnen Overkop. De professionals D’Arcki Djokoto en Ryan Salu omkaderen hen samen met coördinator Rudy Raes.

Variatie
Samir: “Een van de grote troeven is de variatie in het aanbod. We bowlen, boksen, gaan samen naar een park, op uitstap, spelen gezelschapsspelletjes … Maar ook de instuif is elke keer anders: de ene keer chillen, de andere keer is er een gastspreker.” Het feit dat activiteiten gratis zijn en je niet op voorhand hoeft in te schrijven, werkt. Jongeren komen af, en zien op het moment zelf of ze zin hebben om mee te doen. En tijdens ’t chillen hoef je niet persé een drankje te kopen zoals in een bar bijvoorbeeld. Je mag hier gewoon ZIJN. “We moedigen jongeren aan om zelf met ideeën te komen voor activiteiten, om voorstellen te doen”, vult Ryan aan. “Dat is echt eigen aan ons Overkophuis.” De variatie weerspiegelt zich ook in de taal van de jongeren die naar Overkop Brussel komen – ze switchen tussen Nederlands, Frans en Engels.

Ryan: “We willen graag nog wat meer variatie in gender, dat wel. Want nu komen vooral jongens langs. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ons team van vrouwelijke vrijwilligsters er binnenkort stevig invliegt om ook meer meisjes te bereiken. Het plan is om een babbeluurtje voor meisjes op te zetten en van daaruit te horen wat ze zouden willen doen, en of ze dat onder meisjes willen doen of samen met de gasten.

Jongeren aan het roer
Op aangeven van de jongeren zelf ontstaan ook projecten. Samir: “Zo plantten we onlangs de beginzaadjes van een muziekproject. Heel wat jongeren willen weten hoe ze artiest kunnen worden, hoe ze hun talent kunnen tonen. En dus hebben we een zanger, rapper en producer uitgenodigd om al hun vragen aan te stellen.” Maar een project kan ook groeien vanuit een activiteit. Een atelier rond kleding recycleren en nieuwe ontwerpen maken is uitgemond in de opstart van een kledinglijn. En in Anderlecht is een groep van zestig jongeren in de weer om hun eigen jeugdhuis op te richten. We ondersteunen hen waar het kan. Nogmaals: Niets moet, veel kan.”

Ryan: “Een van de voornaamste redenen waarom jongeren zo gemotiveerd zijn om zelf projecten op te zetten, is dat ze zich hier thuis voelen en echt alles kunnen zeggen. Wat goed is én wat minder goed loopt. Op een bepaald moment was er erg veel volk in de instuif. Jongeren kwamen me dat melden, dat het te druk is. En dus heb ik voor de week erop een grotere zaal gezocht. Dat lijkt misschien banaal, maar ze voelen dat ze er toe doen.”

Welzijn: praten én doen
Overkop Brussel heeft ook een welzijnsluik. Jongeren kunnen met hun vragen terecht tijdens de sociale permanenties op MolenWest of een individuele afspraak maken. Artan: “Als ik hoor dat een van de jongeren een welbepaald probleem heeft, weet ik naar wie ik ze kan doorverwijzen, binnen Overkop Brussel of bij een van onze partners.”
Voor Artan hangt welzijn ook nauw samen met actie: “Ik spreek uit eigen ervaring: als je in je vrije tijd concrete dingen doet, voel je je gewoon beter – ook op school en thuis. Je verwerft er sociale ervaringen mee, je krijgt een breder beeld op de dingen en het brengt voldoening. Dat motiveert!”

Volg Overkop Brussel op facebook en instagram

Meer info op overkop.be