'wij(k) in verandering' in de prijzen

WIJ(K) IN VERANDERING WINT EUROPESE YOUTH AWARD

Tijdens de Europese Jeugdweek reikte de Europese Commissie Youth Awards uit aan inspirerende Youth in Action projecten. Van de 150 genomineerde projecten uit heel Europa vielen er drie in de prijzen: het project ‘Wij(k) in verandering’ won de prijs in de categorie Empowering young people through mobility and other initiatives.

Wij(k) in Verandering is een project van en voor jongeren die opgroeien in achtergestelde wijken. Een straffe samenwerking tussen D’Broej uit Brussel, KRAS uit Antwerpen en Combiwel uit Amsterdam. De jongeren uit Antwerpen, Brussel en Amsterdam gingen in gesprek met elkaar, buurtbewoners, de lokale overheid en de politie. Zo bepaalden ze zelf wat ze wilden veranderen om zo de discriminatie in hun wijk aan te pakken.

De jongeren van D'Broej uit Brussel maakten met Wij(k) in Verandering discriminatie op scholen in hun buurt bespreekbaar. In Antwerpen pakten de jongeren van KRAS Kiel de relatie tussen jongeren en politie aan. De jongeren van Amsterdam namen hun pleinen flink onder handen.

In een uitwisselingstraject deelden ze hun ideeën en ervaring met de andere Vlaamse en Nederlandse jongeren en verschillende beleidsmakers, o.a. via documentaires en presentaties die ze in elkaar boksten.

Voor veel jongeren was het de eerste keer dat beleidsmakers actief naar hen luisterden en hen om hun mening vroegen. 'Het is heel belangrijk dat beleidsmakers of politici en journalisten echt luisteren naar de jongeren. Hierdoor zijn de jongeren enorm in hun zelfbewustzijn gegroeid en ze begrijpen nu ook dat verandering mogelijk is, zeker als je er zelf actief aan werkt', zegt een van de jongerenwerkers.

De reportage is hier te bezichtigen: https://www.youtube.com/watch?v=peSAOBn7PYA

Wij(k) in verandering is een Erasmus+: Youth in Action project.
Wil jij ook zo'n project opzetten? Bekijk de mogelijkheden op www.youthinaction.be of geef het Youth in Action team een seintje.
http://www.jint.be/Nieuws/Nieuwsmeerlezen/tabid/89/ArticleId/2473/Wij-k-...