Elke zomer opnieuw…
Elke zomer opnieuw komt, als maken we ze voor het eerst, de vaststelling bovendrijven: er is te weinig zwemwater in Brussel. Elke zomer opnieuw zien we grote concentraties van mensen op de (ook al) schaarse beschikbare plaatsen buiten Brussel. Veel volk, veel families, veel jongeren verzamelen rond die paar plassen, recreatiedomeinen en openluchtzwembaden van het land. Allemaal zijn ze op zoek naar verfrissing en amusement. En elke zomer opnieuw zijn er conflicten met jongeren die zich niet gedragen zoals het hoort. Elke zomer opnieuw vullen kranten en tv-stations er hun pagina’s en programma’s mee. Alsof het nieuws zou zijn.
Elke zomer opnieuw worden via deze conflicten diep verankerde maatschappelijke problemen zichtbaar: labelen, discriminatie, etnisch profileren, racisme, privatisering van openbare ruimte (het strand wordt kleiner en kleiner). Brusselse jongeren krijgen heel duidelijk de boodschap dat ze aan het strand en bij ander zwemwater niet welkom zijn. Er zijn controles, verhoogde prijzen, te weinig treinen, politiebegeleiding, reservatiesystemen.. Dat frustreert de jongeren én ons.
De lange termijn wateroplossing ligt voor de hand: meer zwemwater, in én buiten Brussel. Minder privatisering, gegarandeerde toegankelijkheid. Maar ook kleine initiatieven zoals Flow in het veelvoud, stadsfonteinen om in te spelen, etc. We vragen onze beleidsmakers dan ook om actief gelegenheden voor zwemwater uit te bouwen – bij ontwikkelingsprojecten, wijkvernieuwingen, nieuwbouw. Zwemvijvers in Neerpede en Neder Over Heembeek zouden we dan ook toejuichen. En het kanaalwater zuiveren opdat we erin kunnen zwemmen, zou deze stad laten herademen.
Op korte termijn pleiten we voor de aanwezigheid van meertalige bemiddelaars i.p.v. politieagenten, zodat er vooral preventief kan gewerkt worden*. En laten we de verantwoordelijkheid voor het beheer van het beschikbare zwemwater breder dragen, want het overstijgt het lokale gegeven sowieso. Politici zouden zowel in Brusselse als ook in lokale gemeentes moeten bemiddelen en de dialoog aangaan in functie van alle jongeren. Op die manier kunnen we er samen voor zorgen dat verkoeling en ontspanning democratisch en toegankelijk is.
Wat de maatschappelijke problemen betreft, streven we naar een inclusieve maatschappij. En dat doen wij als jeugdsector elke dag opnieuw op het terrein.
Getekend door de volgende Brusselse jeugdwerkorganisaties:
Chiro Brussel
Circus Zonder Handen
Cultureghem
D’Broej
JES
Jeugd & Muziek Brussel
JHOB De Brusselse Jeugdhuizen
Scouts en Gidsen Brussel
VDS Brussel
* zie de stukken van Sibo Kanobana en Heleen Debeuckelaere