Honderden D’Broe-jards te velde

Hittegolf of niet, D’Broej zit niet stil tijdens de zomer. Het voorbije jaar organiseerden de 8 jeugdwerkingen van D’Broej 48 kampen op, waar meer dan 900 jongens en meisjes aan deelnamen.

En we zijn goed op weg om dat in 2018 over te doen. De teams nemen de kinderen en jongeren deze zomer mee naar de Belgische kust, Cornimont, Daverdisse, Fontainebleau in Frankrijk, Overijse… 

Uiteraard staat genieten, ontspannen en elkaar beter leren kennen centraal tijdens die kampen. Toch zijn ze meer dan een mooie vakantiebonus – voor de deelnemers én voor D’Broej. Ze maken integraal deel uit van de werking van D’Broej.

Zo betekent een paar dagen of een weken de stad verlaten heel veel voor de ontplooiing van de kinderen en jongeren. Ze komen er letterlijk en figuurlijk op adem. De kampen vinden plaats in de natuur, buiten de grootstad. De jongeren zijn in volle actie  (wandelen, zwemmen, fietsen, kajakken), we werken actief aan de net groepscohesie en samenwerken loopt als rode draad door alle kampen.

En uiteraard heeft elk kamp zijn specificiteit in functie van de deelnemers: trekkings in de bergen, bivakeren op de boerderij, avontuurlijk buitensporten met Avatar , een gezinsvakantie samen met het buurthuis, uitwisseling met jongeren uit andere jeugdwerkingen, een trektocht in de Ardennen, een fietstocht naar zee en daar kamperen…

Vooral bij de jongeren biedt zo’n kamp de mogelijkheid en de tijd om inhoudelijk dieper in te gaan op een aantal thema’s, om nog meer in de diepte te werken.
Ondertussen in Brussel...
Voor wie liever in Brussel blijft, valt in de jeugdwerkingen ook veel te beleven. Tijdens de speelweken maken ze uitstapjes in de stad, gaan ze zwemmen, ravotten in het park… en is er tijd om urenlang te spelen. Om een idee te geven van de populariteit van onze speelweken: het voorbije jaar namen er meer dan 1.400 kinderen en jongeren aan deel, verspreid over 51 weken en 8 deelwerkingen. Ondanks de krappe behuizing van een aantal jeugdwerkingen, zetten ze hier verder op in. Want een zinvolle, over de hele lijn laagdrempelige en gevarieerde vakantie-invulling is voor onze jongeren van essentieel belang.

Big up en 1000 x dank aan de jeugdwerkers én de tientallen vrijwilligers die al deze D’Broejards een onvergetelijke tijd bezorgen.