Uitwisseling in het kwadraat: Molenbeek - Comé

Deze paasvakantie is een groep van veertien jongeren en begeleiders van Centrum West op inleefreis naar Benin. Op het programma staan massa’s ontmoetingen, een duik in de geschiedenis van Benin en een initiatie tot voodoo. Via hun facebookpagina blijf je op de hoogte van hun avontuur. Ze smeden hiervoor een nauwe band met jeugdhuis Carrefour Jeunesse in Comé en krijgen de steun van Brussels International.

Rudy Raes, coördinator van Centrum West: “Alles tijdens deze reis draait rond kennismaking met een andere cultuur, wederzijdse bestaande vooroordelen en stereotypes wegwerken, leren communiceren met elkaar als gelijke, niet vertrekkend vanuit verschillen. Er gaan ook drie nieuwkomers mee, uit Afghanistan en Pakistan. Ik ben heel erg benieuwd om hun reactie ook te zien op het leven in Benin. Ze leven nu al een paar jaar in Brussel, maar deze inleefreis naar Afrika wordt voor hen zeker een extra-verrijkende ervaring. Voor de 7 andere deelnemende jongeren is dit het orgelpunt van een lang traject bij Centrum West.”
 

Al langer in Benin-modus
Maar eigenlijk is het avontuur al veel eerder begonnen. De jongens en meisjes van Centrum West staan immers al sinds februari helemaal in Benin-modus. De 17 plussers volgden vormingen bij UCOS, de Aanstokerij en Africapsud, gingen samen op weekend ter voorbereiding van hun reis (foto) en zamelden via de verkoop van armbandjes geld in om de uitwisseling mee te financieren
De jongeren kregen veel inbreng bij de samenstelling van het programma. Ze willen vooral veel tijd door te brengen met de lokale jongeren. Ze duiken ook de geschiedenis van Benin in, inclusief die van de slavernij in het kader van Devoir à l’histoire. En ze maken kennis met voodoo!

Uitwisseling in kwadraat
Carrefour Jeunesse is geen toevallige partner in dit project. Het jeugdhuis is gelijkaardig aan Centrum West in Molenbeek, is gestoeld op dezelfde principes zoals het ervaringsleren en werkt binnen het kader van het Youth Engagement Continuüm.
Raes: “We zetten er debatten op rond thema’s die bij de Afrikaanse en de Brusselse jongeren leven, zoals afhaken op school, werkloosheid en kinderarmoede. De setting is wel anders ginds: Comé in het Departement Mono is een ruraal provinciestadje. “
 

Daarnaast plannen ze om een duurzaam project op te zetten in Benin. Beide werkingen zullen goede praktijken uitwisselen. Nu al is er logistieke steun van Centrum West bij bepaalde projecten en vormingen in Carrefour Jeunesse. De ultieme droom is om mee te kunnen werken aan de uitbouw van een nieuwe werking in Benin.

De plannen op middellange termijn zijn een pak concreter, want deze zomer komen de jongeren uit Comé ook naar Molenbeek. Uitwisseling in het kwadraat dus. De ontvangst zal extra goed verzorgd zijn, want in mei organiseren de jongeren van Centrum West een benefiet. Ook daar lees je binnenkort meer over op hun pagina.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Deze uitwisseling is mogelijk gemaakt dank zij de steun van Brussels International