"Wij zijn de blijvers van Zwarte Vijvers"

“Molenbeek is de beste streek”. Dat rappen de jongeren van VMJ in hun ode aan Molenbeek. Ze waren sowieso al erg intens met rapmuziek bezig, maar stagiair Pelle ging net dat tikkeltje verder met hen. Op VMJ staat een piano en wanneer hij daarop tokkelt, verzamelt zich meteen volk rond hem om mee te spelen. En dus rukt Pelle meer instrumenten aan, laat de jongeren componeren, lyrics schrijven, mixen én hun rap opnemen.

Tijdens het atelier Ik Kif Nederlands smijt stagiair Pelle zich volop in Musimolem, want zo noemt hij het participatief muziekproject

Alles begint met enkele eenvoudige vaststellingen van Pelle: de jongeren van VMJ zijn érg intens met muziek bezig, ze luisteren vaak naar een bepaald genre -new skool en autotune rap - ze musiceren amper zelf maar zodra Pelle zich aan de piano in een van de VMJ-lokalen zet, verzamelt er zich meteen een groep jongeren rond hem om mee te spelen.

Pelle maakt van die interesses gebruik om 7 jongens tussen 14 en 16 jaar mee te nemen in zijn muziekwereld. Hijzelf luistert immers naar alle genres muziek – van elektronische beats tot klassiek. Hij wil hen graag tonen dat muziek altijd in een bepaalde context ontstaat en mee evolueert.


Daartoe zet hij een aantal workshops op. Vooral de sessies waarbij de jongeren zelf kunnen musiceren of experimenteren met instrumenten slaan aan.

En het gaat goed vooruit: ze creëren zelf geluiden met ene resem instrumenten en nemen ze op, maken er een beat mee, combineren verschillende melodieën met verschillende baslijnen, brainstormen over een thema en tekst, een middagje rijmen en dichten. En uiteraard moeten ze hun stress te baas zijn tijdens de opnames in de  professionele muziekstudio van UrbanRecStudio, samen met JES Antwerpen. Big up trouwens aan Desmond en Sam.

Dat Molenbeek en hun visie op hun quartier centraal staat in de tekst van de rap is bijna vanzelfsprekend. Ze willen de negatieve beeldvorming rond 1080 counteren: “ Geen terorist, maar humorist. Wij zijn de blijvers van de Zwarte Vijvers"

De 7 jongens zijn trots op het resultaat. En terecht.